Reumatische voet
Mensen die aan reuma lijden hebben vaak te maken met problemen aan hun voeten. De zogenoemde 'reumatische voet' kenmerkt zich door diverse complicaties.
Als gevolg van bovengenoemde complicaties, heeft meer dan 80% van de reumapatiënten last van ongewenste eelt- en likdoornvorming.
Wat u zelf kunt doen.
Waarom u er goed aan doet om naar de pedicure te gaan.
Ondanks preventieve maatregelen, zijn voetproblemen bij de reumatische voet op de lange termijn helaas niet alstij te voorkomen. Advies en behandeling van de klachten door een (in reuma gespecialiseede) pedicure zijn dan gewenst. Bij ProVoet aangesloten pedicures beschikken altijd over een erkende opleiding, eventueel aangevuld met specialisaties. Wanneer uw voetklachten dermate ernstig of complex zijn en aanvullende zorg behoeven, wordt u doorverwezen naar een pedicure met een aantekening 'voetverzorgig bij reumapatiënten" of de medisch pedicure. Uw voeten worden regelmatig gescreend op onder andere beweeglijkheid en temparatuur. Indien nodig, verwijst de gespecialiserde pedicure u door naar een arts of podoterapeut.
Kopen van schoenen.
Als gevolg van vergroeiingen, standverandering, stijfheid en pijn, is ht voor veel reumapatiënten lastig om goed passend, comfortabel zitend schoeisel te vinden. Hieronder staan een paar tips om u op weg te helpen bij het vinden van goede schoenen:
Koop uw schoenen in de loop van de dag, in verband met odeemvorming (vochtophoping) in de voieten.
Laat uw voeten opmeten, zowel in de lengte als in de breedte. Bezoek hiervoor liefst een schoenspeciaalzaak, die u goed van dienst kan zijn bij uw schoenkeuze. (Een goede breedte, wijdte, neus- en hakhoogte van de schoenen zijn belangrijk om extra druk en ongewenste schuifkracht tegen te gaan.)
koop geen schoenen met harde randen, stiksels of naden. Stiknaden en kleppen geven onnodig drukplekken.
wanneer u vergroeiingen heeftaan de voet, informeer dan ij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor op maat gemaakte schoeisel door een orthopedisch schonmaker.
kies voor schoenen met zacht bovenleer, bij voorkeur met een wreefsluiting, zonder harde randen, stiknaden of kleppen op drukpunten en bij de tenen. Het is belangrijk dat het voetbe van uw schoeisel de druk verdeelt en uit schokabsorberend en steunend materiaal bestaat. Laat u ook hierover goed adviseren!
Draag bij het passen van nieuwe schoenen altijd geod zittende kousen zonder naden, draadjes, stopplekken of drukkende boorden.